Cukiernik – artystyczne dekorowanie tortów

Czas trwania: 36 godzin

Cena/osobę: 2400 zł

Program:

  1. Podstawowe informacje o pracy cukiernika
    • Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy, terminologia stosowana w cukiernictwie
    • Narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
  2. Podstawowe zagadnienia z bhp, ppoż oraz pierwszej pomocy
  3. Wymogi systemu HACCP w gastronomi
  4. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności
    • Prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych
    • Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
    • Rozpoznawanie przydatności surowców do produkcji
  5. Ciasta Biszkoptowe
    • Rodzaje biszkoptów
    • Dobór surowców i zasady wykonywania
    • Wykonanie i pieczenie
  6. Kremy stosowane w tortach
    • Rodzaje kremów
    • Wykonanie jednego rodzaju kremu do przełożenia tortu
  7. Układanie blatów ciasta, nasączanie i przekładanie tortu.
  8. Zabezpieczenie złożonego tortu i chłodzenie.
  9. Przygotowanie kremu butterfrosting,
  10. Tynkowanie tortu
  11. Przygotowanie masy cukrowej
  12. Okładanie tortu masą cukrową
  13. Wykonanie dekoracji cukrowych
  14. Dekorowanie piętrowych tortów kremowych w technice butterfrosting z dekoracjami cukrowymi na atrapie tortowej
    • Przygotowanie butterfrosting
    • Wykorzystanie barwników spożywczych
    • Dekorowanie atrapy tortowej kremem przy użyciu szprycy cukierniczej
    • Wykonanie kwiatów cukrowych i dekorowanie nimi tortu
    • Omówienie tematyki wykonania i wykorzystania cupcakes i babeczek
    • Przygotowanie ciasta
    • Wypiek cupcakes
    • Ugotowanie budyniu o odpowiedniej konsystencji do dalszego etapu dekoracji
  15. Dekorowanie cupcakes
    • Dekorowanie cupcakes w stylu angielskim przy użyciu masy cukrowej
    • Dekorowanie babeczek kremem budyniowym, przygotowanym na bazie ugotowanego budyniu, techniki szprycowania, dekorowanie babeczek