Czas trwania: 36 godzin
Cena/osobę: 2400 zł
Program:
- Podstawowe informacje o pracy cukiernika
- Wyposażenie i organizacja stanowiska pracy, terminologia stosowana w cukiernictwie
- Narzędzia, maszyny i urządzenia wykorzystywane w pracy
- Podstawowe zagadnienia z bhp, ppoż oraz pierwszej pomocy
- Wymogi systemu HACCP w gastronomi
- Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności
- Prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych
- Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni
- Rozpoznawanie przydatności surowców do produkcji
- Ciasta Biszkoptowe
- Rodzaje biszkoptów
- Dobór surowców i zasady wykonywania
- Wykonanie i pieczenie
- Kremy stosowane w tortach
- Rodzaje kremów
- Wykonanie jednego rodzaju kremu do przełożenia tortu
- Układanie blatów ciasta, nasączanie i przekładanie tortu.
- Zabezpieczenie złożonego tortu i chłodzenie.
- Przygotowanie kremu butterfrosting,
- Tynkowanie tortu
- Przygotowanie masy cukrowej
- Okładanie tortu masą cukrową
- Wykonanie dekoracji cukrowych
- Dekorowanie piętrowych tortów kremowych w technice butterfrosting z dekoracjami cukrowymi na atrapie tortowej
- Przygotowanie butterfrosting
- Wykorzystanie barwników spożywczych
- Dekorowanie atrapy tortowej kremem przy użyciu szprycy cukierniczej
- Wykonanie kwiatów cukrowych i dekorowanie nimi tortu
- Omówienie tematyki wykonania i wykorzystania cupcakes i babeczek
- Przygotowanie ciasta
- Wypiek cupcakes
- Ugotowanie budyniu o odpowiedniej konsystencji do dalszego etapu dekoracji
- Dekorowanie cupcakes
- Dekorowanie cupcakes w stylu angielskim przy użyciu masy cukrowej
- Dekorowanie babeczek kremem budyniowym, przygotowanym na bazie ugotowanego budyniu, techniki szprycowania, dekorowanie babeczek